Jumaat, 29 Jun 2012

Tiada Manusia Yang SempurnaSedar tak sedar hari ini sudah pun memasuki hari Jumaat yang merupakan penghulu segala hari.. Seperti biasa, Firz ingin mencoretkan beberapa perkara dalam posting kali ini. Hehee.. Bajet hebat la pulak kan Firz ni. Percayakah anda bahawa kita akan berubah dari masa ke semasa? Firz percaya pernyataan itu kerana Firz sendiri pernah mengalaminya.

Rakan-rakan pasti tidak percaya jika Firz mengatakan bahawa Firz dahulunya gemuk dan pendek kan? Hehee.. Percayalah kerana setiap usaha pasti mendatangkan hasil yang lumayan.. Berbalik kepada cerita tadi, Firz sememangnya agak "sihat" pada sekitar umur 12 hingga 15 tahun. Hanya tuhan sahaja yang tahu bahawa Firz pada ketika itu mengalami masalah berat badan di samping sering diejek oleh rakan-rakan sekolah. Walau bagaimanapun, setelah berazam untuk berubah, Firz akhirnya mengambil beberapa tindakan untuk memastikan Firz sebenarnya mampu mengubah tanggapan diorang.. 


Berkat berpuasa sunat dan mula menjinakkan diri dalam bolasepak menjadikan Firz benar-benar berubah sekelip mata tanpa diduga. Malah, Firz sendiri tidak menyangka bahawa Firz kini "bergaya" jika dibandingkan dengan sebelumnya. Tidak hairanlah jika Firz pada masa itu sering menjadi kegilaan wanita-wanita yang suka dengan "cara" Firz.. 


Seriously, Firz tidak perlu membazirkan banyak wang untuk menguruskan badan sebaliknya hanya bersabar di samping usaha yang tidak pernah terhenti demi melihat diri kembali dihargai oleh orang sekeliling. Moral di sini, Jangan mudah cepat mengalah jika kita tidak sempurna kerana sebenarnya tidak ada manusia yang sempurna.. (^^)

Cara Menghilangkan Kesan Parut/ Bekas JerawatApabila jerawat sembuh, ia akan meninggalkan kesan kemerahan atau kesan parut hitam. Ini sebenarnya bukan parut jerawat tetapi kesan daripada radang jerawat. Jika tiada jerawat baru yang tumbuh, kulit akan sembuh dengan sendiri. Proses penyembuhan ini boleh mengambil masa 6 hingga 12 bulan.
Kesan akibat jerawat lebih daripada setahun dikenali parut jerawat. Biasanya parut ini kekal dan membuatkan kulit muka kelihatan gelap dan kurang menarik. Untuk mengelakkannya rawatan awal boleh dilakukan.
Rawatan Awal
Radang kulit disebabkan oleh jerawat adalah satu proses penyembuhan yang normal. Ada beberapa langkah yang boleh dilakukan untuk membantu merawat peringkat awal parut jerawat.
Pendedahan kepada matahari melambatkan proses penyembuhan radang jerawat dan boleh merosakkan kulit. Oleh itu pengunaan sunblock yang sesuai amat penting.
Doktor boleh memberi krim tretinoin untuk mempercepatkan proses remodeling kulit. Penggunaan peeling agent seperti AHA (Alpha Hydroxy Acid) yang bersesuaian juga boleh mempercepatkan proses remodeling kulit.
Jangan memicit jerawat atau parut jerawat. Ini akan mengganggu proses penyembuhan jerawat. Ia juga boleh menyebabkan bakteria yang terdapat di dalam jerawat tersebar lebih ke dalam kulit. Ini boleh menyebabkan parut jerawat yang lebih dalam berlaku.
Penggunaan krim antioksidan seperti Vitamin C juga membantu memulihkan kesan jerawat.
Rawatan Laser
Dengan kemajuan teknologi laser dermatologi/aesthetic, kini rawatan yang paling berkesan untuk rawatan parut jerawat adalah dengan menggunakan laser. Dua jenis laser yang paling berkesan adalah laser CO2 (karbon dioksida) atau Erbium Yag.
Kedua-dua laser ini adalah dalam kategori ablative. Ia bermaksud akan meratakan kawasan kulit yang dirawat dengan laser.
Ia juga akan merangsang kulit untuk membentuk kolagen. Ini menyebabkan kulit akan kelihatan lebih tegang, kesan parut jerawat kurang dalam serta pori-pori muka kelihatan lebih halus. Proses rawatan ini perlu dilakukan beberapa sesi di antara 6 ke 8 minggu.


Tips Jerawat
Masalah jerawat adalah masalah utama untuk remaja. Masalah ini menjadi lebih rumit apabila remaja mula mencuba pelbagai jenis produk.
1. Amalkan banyak pemakanan yang mengandungi antioksidan yang tinggi seperti buah-buahan citrus, nenas, kiwi dan anggur. Kebanyakan sayur-sayuran juga mempunyai antioksidan yang tinggi.
2. Stres juga boleh menjadikan jerawat tumbuh dengan banyak. Oleh itu lakukan aktiviti yang boleh mengurangkan stres dan menyihatkan seperti bersukan.
3. Apa-apa produk yang diletakkan di muka mestilah bebas minyak, berasaskan air dan non-comedogenic (tidak menyumbat pori-pori muka). Gunakan pencuci muka yang sesuai dan jangan mencuci muka dengan sabun mandi.
4. Jika peralatan kosmetik anda menyebabkan tumbuh whitehead atau blackhead, tukar kepada jenama lain. Yang terbaik adalah kosmetik berasaskan mineral. Kosmetik di muka mesti dicuci sebelum tidur.
Rawatan Lain
Perubahan hormon juga boleh menyebabkan jerawat yang teruk. Jika langkah-langkah di atas tidak dapat membantu, rawatan seperti antibiotik, chemical peeling, photofacial dan rawatan hormon boleh membantu. Sila berjumpa dengan pakar kulit.
Parut di muka selalunya disebabkan oleh kesan jerawat. Namun begitu ia juga boleh disebabkan kesan kecederaan seperti terbakar atau luka.
Setakat ini belum ada produk yang boleh merawat kesan parut dengan berkesan. Jika parut itu tidak dalam, rawatan seperti chemical peeling dan micro-dermabrasion boleh membantu mengurangkan masalah parut.
Tetapi jika parut itu dalam dan banyak, rawatan yang sesuai adalah laser CO2 atau Erbium YAG. Rawatan yang diperlukan adalah sebanyak 3 ke 5 sesi. Rawatan ini adalah yang terbaik untuk masalah parut.
Jerawat di Badan
Untuk merawat jerawat di badan, anda dinasihatkan untuk mengambil antibiotik yang sesuai seperti Minocycline HCL. Ini bertujuan membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat itu bengkak dan sakit.
Semasa rawatan antibiotik, anda perlu menggunakan krim Benzoyl peroxide (seperti jenama Oxy) agar rawatan lebih berkesan. Jika jerawat tersebut mempunyai blackhead, rawatan seperti krim tretinoin perlu digunakan. Namun begitu anda dinasihatkan bertemu doktor untuk mengenal pasti rawatan yang sesuai.
Rawatan Terkini
Untuk rawatan terkini, terdapat 2 jenis laser yang sangat berkesan untuk merawat jerawat iaitu Isolaz yang mendapat kelulusan untuk merawat jerawat tahap 1 hingga tahap 6 dan laser long pulse Nd:Yag. Kelebihan rawatan ini adalah ia ringkas, tidak sakit dan sangat berkesan.

Cerita-Cerita Yang Best Giler

get this widget here
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wibiya widget